Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΒΙΒΛΙΟΔΕΣΙΑΣ DB 2013Οι Designer Bookbinders της Αγγλίας διοργάνωσαν για δεύτερη φορά διεθνή διαγωνισμό βιβλιοδεσίας σε συνεργασία με τον Mark Getty και τις Bodleian Libraries. 
Θέμα είχε οριστεί ο Shakespeare, με ελεύθερο βιβλίο σε οποιαδήποτε γλώσσα. 
Όπως και στην πρώτη διοργάνωση (Water) εκτίθενται τα εκατό καλύτερα και υπάρχουν δύο χρηματικά έπαθλα και αρκετοί έπαινοι. Τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στην έκθεση τον Ιούνιο του 2013, ενώ αμέσως μετά η έκθεση θα ξεκινήσει για ευρωπαϊκή περιοδεία.
Τα βιβλία που δεν επιλέγονται προς έκθεση, εμπεριέχονται στον κατάλογο. 
Σε αυτή την τελευταία -δυστυχώς- κατηγορία ενημερώθηκα πρόσφατα ότι συγκαταλέγεται και η δική μου συμμετοχή. Πρόκειται για ένα artist's book. Τα κείμενα που επέλεξα είναι τα σονέτα του Σέξπηρ, 154 στον αριθμό ενώ η αρχική ιδέα ήταν ένα βιβλίο σε μορφή γιακά ελισαβετιανής περιόδου (ruff).
Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τη φίλη Ελένη Μαρούλη, που επιμελήθηκε γραφιστικά τα κείμενα και το εξώφυλλο και τους έδωσε πολύ μοντέρνα πνοή.
Κάθε σονέτο καθώς και η σελίδα τίτλου εμπεριέχονται σε ένα φάκελο, οι φάκελοι ενώνονται ανά δύο και μετά η κάθε δυάδα με την επόμενη. Το αντικείμενο κλειστό είναι πολύ κοντά στην κλασσική μορφή του  βιβλίου. 
Το πίσω μέρος των φακέλων είναι δεμένο για ενίσχυση με λινή κορδέλα και σύρμα . ¨Οταν ανοίξει το βιβλίο, το σύρμα εξυπηρετεί στο να διατηρηθεί σε συγκεκριμένο μέγεθος ο εσωτερικός κύκλος.
 Η κορδέλα βοηθάει στο να μένει το βιβλίο δεμένο είτε στην ανοιχτή είτε στην κλειστή θέση.

Στα δύο εξώφυλλα του βιβλίου υπάρχουν ανάγλυφα τα αρχικά του ποιητή W &  S.


Το βιβλίο συνοδεύεται από κουτί σε σχήμα τεταρτημορίου. 
Στα δύο συρτάρια του κουτιού περιλαμβάνεται το βιβλίο και η βάση στην οποία στηρίζεται το βιβλίο όταν ανοίγει,  "λαιμός"


Γραφιστική επιμέλεια : Ελένη Μαρούλη
Υλικά : Φάκελοι  χαρτί India white,100%cotton, 100gr, Σονέτα & κουτί χαρτί India natural,100%cotton, 100gr (Τσοκάκης). Λινή κορδέλλα & κλωστή, ατσάλινο σύρμα. Αρχειακή κόλλα.
Εκτυπώσεις: Ximos Print
Φωτογράφιση & βίντεο : Κατερίνα Αρχιμανδρίτου
Το βιβλίο θα είναι στα χέρια μου τέλη Φλεβάρη. Όποιος ενδιαφέρεται, μπορεί πάντα να έρθει και να το επεξεργαστεί από κοντά. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου