Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΔΕΣΙΑΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΝΟΜΠΕΛ

Ο Mario Vargas Llosa δεμένος από Σουηδούς και Ισπανούς βιβλιοδέτες

Η βιβλιοδετική έκθεση στο μουσείο Νόμπελ είναι αφιερωμένη στη παράδοση και την τέχνη της χειροποίητης βιβλιοδεσίας.
Αυτή τη χρονιά δύο τίτλοι του Mario Vargas Llosa, βραβευμένος με το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2010, έχουν λάβει εξαιρετικές ερμηνείες από Ισπανούς και Σουηδούς βιβλιοδέτες.
Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 12 Νοεμβρίου.
Το κείμενο βρήκαμε στον ιστότοπο του μουσείου Νόμπελ ,που βρίσκεται στη Στοκχόλμη, Σουηδία.

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

ARA ΕΛΛΑΔΑΣ

ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΔΕΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Οι «Φίλοι της Βιβλιοδετικής Τέχνης» είναι αναγνωρισμένο μη κερδοσκοπικό σωματείο και ιδρύθηκε με πρωτοβουλία της κυρίας Βασιλικής Δούση στην Αθήνα το έτος 1996 ως τμήμα της Διεθνούς ARA (Amis de la Reliure d' Art). Αποτελείται από βιβλιοδέτες και άλλους εραστές του βιβλίου και της βιβλιοδετικής τέχνης, όπως συλλέκτες, βιβλιόφιλοι, συντηρητές βιβλίου, εκδότες και συγγραφείς. Σκοπός του είναι η συνεργασία μεταξύ των βιβλιοδετών στην ανάδειξη της καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας σύγχρονης και παλαιάς, ελληνικής και ξένης, στον πνευματικό και καλλιτεχνικό κόσμο, την προβολή της αισθητικής της αξίας, και την προαγωγή της σε ευρύτερα πεδία έρευνας, εκπαίδευσης και επαγγελματικής απασχόλησης.

Από το 1997 έχει οργανώσει εκθέσεις βιβλιοδεσίας στην Αθήνα με τη συνεργασία του Ελληνικού Κέντρου Βιβλίου, τη Θεσσαλονίκη, την Άνδρο, τη Χίο και το έτος 2002 οργάνωσε το 7ο Forum της Διεθνούς ARA στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων με τη συμμετοχή 160 εκθετών από 19 χώρες με σειρά διαλέξεων από διακεκριμένους καλλιτέχνες – βιβλιοδέτες.

Από το 2011, οπότε η Διεθνής ARA ανέστειλε τις δραστηριότητές της, το ελληνικό τμήμα συνεχίζει τη λειτουργία του αυτόνομα με πολλές ευοίωνες προοπτικές και ανοιχτό σε συνεργασία τόσο με άλλα αντίστοιχα τμήματα της Διεθνούς ARA, όσο και με άλλους πολιτιστικούς φορείς του εσωτερικού και εξωτερικού.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που προέκυψε από τις πρόσφατες αρχαιρεσίες αποτελείται από τους Αγαμέμνονα Τσελίκα πρόεδρο, Μιχάλη Καΐρη αντιπρόεδρο, Νίκο Νίκα ταμεία, Θάλεια Μιχελάκη γραμματέα, Λίλη Τσίτουρα-Παρλαβάντζα, Ευαγγελία Μπίζα και Γιώργο Μπαλογιάννη μέλη.

Όλα τα μέλη του σωματείου μας τρέφουμε πολλές και αγαθές ελπίδες ότι θα προωθήσουμε τους σκοπούς του με όσα μέσα διαθέτουμε και είμαστε αισιόδοξοι μαζί και με όσους άλλους θα ήθελαν να συμμετάσχουν στην προσπάθειά μας να επεκτείνουμε και να αναγάγουμε την τέχνη αυτή στο καλλιτεχνικό επίπεδο που πρέπει να κατέχει.

Εάν σας ενδιαφέρει να γίνετε μέλη, η συνδρομή είναι μόλις 10 ευρώ ετησίως και θα ενημερώνεστε για όλες τις δράσεις της. Το έντυπο της αίτησης και περισσότερες πληροφορίες : secretary.ara.greece@hotmail.gr

Τα εργαλεία του βιβλιοδέτη - Η ΚΟΠΤΙΚΗ

Η κοπτική μηχανή ή πρέσα είναι ένα εργαλείο που βοηθά τον βιβλιοδέτη -και τον τυπογράφο- στο να κόβει ένα μεγάλο όγκο χαρτιών στην ίδια διάσταση.
 Χαρακτηριστικότερη περίπτωση χρήσης της κοπτικής στη βιβλιοδεσία είναι για να κόψει ίσια τις τρεις πλευρές του βιβλίου, δηλαδή να το ξακρίσει. 
Παλαιότερα αυτή ήταν μια διαδικασία που γινόταν στο χέρι. Μιά πλάνη ή ένα ξυράφι πηγαινοερχόταν σε μια πρεσαρισμένη πλευρά του βιβλίου επαναλαμβανόμενα και την λείανε.

Αυτή είναι μια διαδικασία που σαφώς μπορεί να γίνει ακόμη και σήμερα σε εραστιτεχνικό επίπεδο με το πολυμηχάνημα που προτείνει και εμπορεύεται η εταιρία Φραγκιουδάκης.


Πώς λειτουργεί η σύγχρονη κοπτική : το βιβλίο τοποθετείται σε μια μεταλλική πλάκα. Υπάρχει ένα κάθετο μέτρο πίσω από το βιβλίο, που πηγαινοέρχεται σε μεγάλο εύρος διαστάσεων (από μερικά εκατοστά έως και μέτρο σε κάποιες περιπτώσεις). Το μέτρο αυτό μπορεί να κλειδώσει στις επιθυμητές διαστάσεις και να κοπεί μια σειρά από βιβλία στο ίδιο μέγεθος. Το αντικείμενο πρεσάρεται για να μη μετακινηθεί κατά τη διάρκεια του κοψίματος (στην πρώτη φωτογραφία αυτό γίνεται από τη ρόδα στην κορυφή της μηχανής). Μια άλλη ρόδα, ένας μοχλός ή στις πιο σύγχρονες κοπτικές ένα κουμπί με τη βοήθεια γραναζιών και ιμάντων μεταφέρει κίνηση στο μαχαίρι που κατεβαίνει και κόβει. 



 Η συντήρηση που χρειάζεται η κοπτική μηχανή είναι καλό λάδωμα και συχνό ακόνισμα των μαχαιριών, που με τον καιρό στομώνουν
'Ενα καλό ξάκρισμα προσφέρει στο βιβλίο μια επιφάνεια στην οποία δεν μπορεί να εισχωρήσει εύκολα η σκόνη (μία από τις κυριότερες αιτίες φθορών στο βιβλίο), αλλά και στον τεχνίτη τη δυνατότητα να χρυσώσει ή να φιλοτεχνήσει τα πλαϊνά του βιβλίου : 
http://teostudio.blogspot.com/


Τα εργαλεία αυτά έχουν πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής. Εδώ βλέπετε μια κοπτική πρέσα της εταιρείας Karl Krause της Λειψίας. Χρησιμοποιήθηκε στο τελευταίο στάδιο από τυπογράφο του νομού Λασιθίου Κρήτης -με άγνωστη προηγούμενη πορεία- και συνταξιοδοτήθηκε πριν από περίπου τρία χρόνια αυτομολώντας στα ορεινά του νομού για να  ατενίζει την άγρια ομορφιά των βουνοκορφών  Σελένα & Αλόιδα. Χρησιμεύει σαν γλυπτό χώρου και παιδική χαρά!